Felle reactie SVS op dit rapport

Het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen Borstimplantaten (wijlen Marlou Boots ) had er geen goed woord voor over ! 'Onzorgvuldig,misleidend en onverantwoord!'

Ze schrijft aan de minister:

Stichting SVS, het Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen implantaten, protesteert met klem tegen het uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid betreffende de problematiek van siliconen borstimplantaten. De opmerking: ' Niet aannemelijk dat ze kanker of auto-immuunziekten veroorzaken' getuigt van een onzorgvuldige benadering en onvoldoende kennis van de 'veld' problematiek. Het is een misleidende vorm van rookgordijn-ontwikkeling of rookgordijn in stand houden.

 • Door deze onzorgvuldige verwoording wordt de indruk gewekt dat deze materialen 100% veilig zouden zijn, daarmee de gebruik-makers een vrijbrief gevend om ongelimiteerd door te blijven gaan met de omstreden praktijken.

 • Een wildgroei aan klinieken en 'alles belovende' advertenties voor borstvergroting op afbetaling, wordt zo alleen maar geactiveerd.

 • Maar ook de privé-kortingen die producenten aan artsen en klinieken geven zijn hiervan een schrijnend voorbeeld.

 • St. SVS vindt de aanwezigheid van plastisch chirurgen in het panel van de Gezondheidsraad een slecht zaak.Deze specialisten kunnen nooit een onafhankelijk en objectief beeld geven zonder gezichtsverlies te lijden, mede gezien hun bekende voorkeur voor dit materiaal. Hier is duidelijk sprake van belangenverstrengeling.

 • De eis tot betere voorlichting is een wassen neus en zal gegarandeerd het beroemde 'natte vingerwerk' blijven. De Mammon gaat steeds boven de mens.

 • Ieder mens is bang voor kanker. Hiervan wordt in de medische literatuur uitgebreid melding gemaakt.

 • Waarom in dit onderzoek de klemtoon op kanker is komen te liggen, in plaats van op de veelvoud van gezondheidsproblemen en de (on)veiligheid van de materialen, is volstrekt onduidelijk.

 • Over de chemische stoffen stoffen in de implantaten schrijft de Gezondheidsraad het volgende: 'Van veel implantaten is de samenstelling alleen bij de fabrikanten bekend'.

 • Dat er geen auto-immuun-ziekten gevonden zijn is logisch. De vrouwen hebben te maken met een immuun ziekte! Het lichaam zet zich niet af tegen de eigen organen en weefsels, maar tegen de vreemde indringers, de siliconen- partikeltjes die zich daarin bevinden. Die verspreiden zich door het hele lichaam waardoor elke functie verstoord kan raken. (na verloop van jaren werd duidelijk dat er wel degelijk auto-immuunziekten door kunnen ontstaan (red)

 • Het panel van de Gezondheidsraad heeft geen patiënt gezien of onderzocht Dit was slechts een papieren studie.De vele brieven van de zieke vrouwen zijn genegeerd, ondanks de gelijkluidendheid en de vaak duidelijke grenslijn van voor en ná het implantaat. Dit geldt ook voor moeders die kinderen kregen na de implantatie.

 • De oude, gebruikte siliconen implantaten zijn niet onderzocht of geanalyseerd op samenstelling qua chemische toevoegingen en zware metalen. Niemand in Nederland heeft de werking van deze combinatie in het menselijk lichaam ooit onderzocht.

 • Officieel is bevestigd dat siliconen borstimplantaten nooit getest zijn op gebruik in het menselijk lichaam.

 • Ook hebben de fabrikanten tot op heden de veiligheid niet kunnen bewijzen, ondanks het moratorium besluit van 1992 door de Amerikaanse FDA.

 • Bij het uitgebreid bestuderen van het 70 pagina's tellende adviesrapport van de Gezondheidsraad naar de minister zijn er zo vreselijk veel tegenstrijdigheden, nieuwe vraagtekens en onbeantwoorde vragen in dit boekwerk naar buitengekomen dat de slotconclusie: wel problemen maar geen risico, volstrekt onbegrijpelijk en onverantwoord is ! Een moratorium-procedure, een verbod op ongelimiteerd gebruik van siliconen borstimplantaten, zou meer op zijn plaats geweest zijn.

 • De St. SVS heeft inmiddels 14.000 maal hetzelfde verhaal gehoord van ziek geworden vrouwen en kinderen, onnodig verminkte lichamen, verknalde relaties en onleefbare levens.

 • De Internationale Rechten van de mens, het recht op een leefbaar leven, wordt deze grote groep gedupeerden willens en wetens onthouden. Een zorgwekkende zorg-onthouding van onze van onze zorg-dragers!