Voorzitter

Marga van Amersfoort tijdens de rechtszaak tegen de overheid

Mijn verhaal

"U heeft borstkanker", vertelde de chirurg. Eigenlijk wist ik het al, dus zei ik resoluut; "Ik wil dat u ze beiden amputeert." Ik had niets met borsten, voor mij waren het altijd al moordenaars geweest. Ze hadden mijn hele familie uitgeroeid. Maar er zijn tegenwoordig mogelijkheden om meteen tijdens de amputatie een reconstructie te doen. U bent nog zo jong en dit is een goede optie, vond hij. Ook de plastisch chirurg verzekerde mij dat het 'tegenwoordig' (in 2000) veilig was.

Na een traject van driekwart jaar chemotherapie en bijvullen van de expanders, kreeg ik de siliconen borstimplantaten. Vanaf dag één had ik er last van, het brandde, ik had pijn, maar het kon ook te maken hebben met lymfoedeem. Ik kreeg hier geen antwoord op. Na anderhalf jaar was ik de wanhoop nabij. Gelukkig ontmoette ik dr. Kappel. Zij erkende de klachten en mijn siliconen implantaten werden vervangen door Monobloc Hydrogel implantaten. Dit was zo’n bevrijding. In die tijd had ik contact met Marlou Boots (de oprichtster van SVS) en ik heb vele e-mails en brieven naar de overheidsinstanties geschreven, dat er vooral eerlijke voorlichting moest komen. Maar helaas ben ik er toen mee gestopt omdat ik de energie nodig had voor het dagelijkse leven

Maar het kwaad was waarschijnlijk al geschied. Ik kreeg ontstekingen; de huid van de borst lag helemaal open. Meerdere operaties volgden. Op zich voelden de Monoblocs veel beter aan. Eind 2004 kreeg ik weer vreemde klachten; mijn rechter arm werd steeds zwaarder. Ik kon er bijna geen kopje koffie meer mee optillen. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd in het ziekenhuis. Bijna alle specialismen had ik zo’n beetje gehad. Ik besloot om mijn leven zo goed als ging weer op te pakken en te leren leven met de beperkingen.

Tot begin vorig jaar. Ik was inmiddels bezig met allerlei neuropsychologische onderzoeken want ik kon geen prikkels meer verdragen en dacht dat het te maken had met een vroeger hersenletsel. Ik was al 7 jaar de deur niet meer uit geweest en takelde steeds verder af. Toen kwamen de PIP-implantaten in het nieuws en omdat mijn implantaten ook uit Breda kwamen belde ik met dr. Kappel. En zo kwam ik in contact met het Meldpunt Klachten Siliconen. Op hun site ontdekte ik verdacht veel overeenkomsten met mijn eigen klachten.

Inmiddels zijn de Monobloc Hydrogel implantaten eruit gehaald. Ik heb bij de verwijdering lipofilling gehad, om de 'gaten' op te vullen, maar ik heb er even genoeg van. Misschien ga ik in de toekomst ermee door, maar nu ben ik voorlopig erg blij met niets. Ik ben aan het herstellen en de energie die ik over heb besteed ik samen met Monique en Luna aan het SVS/Meldpunt.

Marga van Amersfoort

Voorzitter SVS